O szynszylach

Szynszyla jest niewielkim, roślinożernym gryzoniem i wg G.C. Simpsona należy do rzędu gryzoni, nadrodziny jeżozwierzokształtnych, rodziny szynszylowatych. Rodzaj szynszyli obejmuje dwa gatunki. Pierwszy z nich to Chinchilla laniger, czyli dobrze znana nam nasza własna szynszyla zwana też szynszylą nizinną, małą lub długoogoniastą. Drugim gatunkiem jest nie spotykana w hodowlach Chinchilla brevicaudata, czyli szynszyla górska, krótkoogoniasta, żyjąca w wyższych partiach gór (powyżej 3500 m n.p.m.). Naturalnym siedliskiem szynszyli są górzyste i pustynne tereny Andów, u zbiegu granic Chile, Boliwii i Peru.

Nasza własna (dobrze nam znana) szynszyla mała zamieszkuje w naturze chilijskie wyżyny - w pasie pomiędzy 300 a 1500 m n.p.m. W stanie dzikim żyje w wąskich szczelinach skalnych lub norkach wyściełanych przez nią włóknem z miejscowej rośliny puya. Młode rodzą się całkowicie owłosione i z otwartymi oczami. Z gniazda wychodzą w naturze dopiero w wieku ok. 1 miesiąca, zaś pokarmem stałym zaczynają się interesować już po tygodniu (choć w warunkach domowych zaczynają pogryzać gałązki już nawet drugiego dnia po porodzie). W naturze szynszyle żywią się trawami, nasionami i gałązkami krzewów, popijając to poranną rosą.


Cechy charakterystyczne szynszyli
Długość życia szynszyli:12 do 20 lat
Masa ciała: 400-700 g
Wymiary: długość ciała: 200 - 400 mm
Czas trwania ciąży: 111 dni
Ilość miotów w roku:
do 3, najczęściej 1 lub 2
Ilość szynszylątek w miocie: od 1 do 4, najczęściej 2
Temperament: żywiołowa, energiczna, żywo reagująca na bodźce otoczenia, towarzyska, ale niezależna
Umaszczenie:odmiana standard - niebieskoszara na grzbiecie, na brzuchu przechodząca w czystą biel
Kolorystyka (inne odmiany barwne): czarna aksamitna, biała, beżowa, szafirowa, fioletowa, węglowa i inne (obecnie istnieje 14 odmian mutacyjnych i 12 mieszańców międzyodmianowych)

Zdjęcia szynszyli mogą państwo oglądać w naszej galerii, do której serdecznie zapraszam!